Blijf in beweging (ook als je het even niet weet)

Weet je waar ik altijd jaloers op ben? Van die mensen die als tiener hun roeping al vinden. Acteur Nasrdin Dchar is er zo één. Tijdens zijn schoolmusical wist hij: dit is het. Of mode-ontwerper Claes Iversen, bekend van zijn Maxima-jurken, die als kind een mode-ontwerper op de Deense tv zag en dacht: dat wil ik ook.

Gewoon op je doel af! Zonder onrust in je onderbuik. Zonder dat knagende gevoel van, ‘is dit het nou?’.

Je merkt, ik behoor niet tot die groep. Ik heb het gevoel dat ik nog steeds zoekende ben. Misschien jij ook wel?

Nou, hier komt de geruststelling. Het is doodnormaal. Ik sprak voor Jonge Jaren talloze mensen die jarenlang richtingloos waren of eerst een totaal ander carrièrepad bewandelden. Het is niet erg, vertelden ze me, zolang je maar één ding onthoud: blijf in beweging. Denk niet eindeloos na over een volgende stap. Wacht niet op een Grote Ingeving. Maar probeer gewoon van alles uit.

Neem Marjan Minnesma, oprichter en directeur van stichting Urgenda. Zij is wereldwijd een van de meest effectieve voorvechters van de klimaattransitie. Dus jongeren vragen haar wel eens om advies, vertelde ze me: “‘Mag ik even een keer met u praten’, zeggen ze dan, ‘want ik weet niet wat mijn volgende stap moet zijn’. Dan zeg ik: ‘Weet je, ik wist dat eigenlijk tot mijn veertigste ook niet.’”

In haar zoekende jaren werkte Marjan aan grote onderzoeksprojecten, ze liep stages bij bedrijven als Shell en was campagnedirecteur bij Greenpeace. Dat waren geen jaren van weggegooid werk. Want tegen de tijd dat Marjan met Urgenda haar eureka-moment beleefde, had ze veel kennis en een netwerk opgebouwd.

Veertig lijkt ver weg als je in de twintig en dertig bent. Maar, zegt Minnesma, “doe gewoon wat goed voelt, waar je vertrouwen in hebt. Kies banen waar je veel van leert en met inspirerende mensen om je heen. Kies interessante bazen. Dan hoeft het nog niet allemaal de top-top-functie of weet ik wat te zijn.”

De ene na de andere gast vertelde me over kleine experimenten die ze op het juiste spoor zette. Matthijs van Nieuwkerk ging voetbalstukjes schrijven voor de regionale krant en ontdekte zo de journalistiek. Wilfried de Jong verzorgde theater op jeugdkampen en ontdekte zijn liefde voor toneel. Politicus Marjolein Moorman had een glansrijke academische carrière maar stoorde zich aan de ongelijkheid in haar buurt. Ze stelde zich kandidaat voor PvdA Amsterdam en is nu een politicus met nationaal profiel.

Wees terwijl je zoekt mild voor jezelf. Typhoon vertelde me dat hij die ‘periodes van het niet-weten’ inmiddels ‘omarmt’. “Als ik het even niet weet, dan mag de grond even braak liggen. Niemand kan een heel jaar lang alleen maar achter elkaar zaaien en oogsten.”

Hoe weet je dan wanneer je iets gevonden hebt? “Hou je ogen open”, zegt Marjan. “En als er een afslag voorbij komt waarvan je denkt, deze is heel interessant, doe het. Ook als je niet honderd procent weet wat het is. Ik ben heel vaak in dieptes gesprongen waar ik geen flauw idee had wat het was. Maar uiteindelijk bleek het allemaal wel mooi uit te pakken.”

Zoek je nog naar jouw roeping? Geen zorgen, je bent niet alleen. Succesvolle mensen experimenteren jarenlang voordat ze hun pad vinden. Blijf bewegen, experimenteer en leer van anderen. Wees mild voor jezelf, onzekerheid hoort erbij. Vertrouw erop dat het goedkomt. Om met de woorden van schrijver Adriaan van Dis, zelf lang zoekende, te spreken, “Jongens en dames, jullie hoeven het allemaal nog niet te weten. Misluk, maar zet door!”.

Laatste drie interviews:

 • 17 april 2024

  De rapper over waarom iedereen een creatieve uitlaatklep zou moeten hebben

  Thumbnail
 • 10 april 2024

  De Librije-power couple over slaaptekort, kritiek en veerkracht

  Thumbnail
 • 3 april 2024

  De banketbakker over hoe hij van onzekerheid iets positiefs maakt

  Thumbnail

Wil je geen aflevering missen?

Geef je dan op voor de persoonlijke nieuwsbrief van presentator Ernst-Jan Pfauth. Hij mailt je nieuwe interviews en de belangrijkste lessen uit de gesprekken.