Zo ontwikkel je een eigen stem

In het streven naar succes en erkenning is het makkelijk te verdwalen in de verwachtingen en meningen van anderen. Probeer je weleens te voldoen aan andermans verwachtingen?

Ik wel. Ik heb mezelf vaak betrapt op het schrijven van smeuïge artikelen waarvan ik dacht dat mijn Twittervolgers ze graag wilden lezen.

Dat is precies de verkeerde aanpak. Een groot aantal gasten van Jonge Jaren benadrukte het belang van het vinden en ontwikkelen van een eigen stem, zelfs als het moeilijk is de verwachtingen van anderen te negeren. Want als je niet je eigen stem volgt, eindig je als een oninteressante kopie van anderen. Erger nog, je voelt dan geen verbinding met je eigen werk en dat is dodelijk voor je creativiteit.

“Je gaat dan weg van je hart’, vertelde Arie Boomsma me. Daarom toetst hij telkens wat hij belangrijk vindt om te zeggen en negeert de angst dat niemand geïnteresseerd zal zijn. Juist nu, in het tijdperk van sociale media, heeft iedereen de mogelijkheid om een eigen doelgroep te binden en te bedienen vanuit hun eigen interesses. “In de veelheid van mogelijkheden is de enige onderscheidende factor je karakter.”

Schrijver Deepti Kapoor, bekend van de Age of Vice-trilogie, vertelde me dat het prima is als je geïnspireerd raakt door anderen, maar dat je uiteindelijk je eigen stem moet laten horen. Ze schreef haar eerste, zeer persoonlijke roman, in derde persoon. Want zo hoorde het, dacht ze. Ze verwierp versie na versie voordat ze eindelijk de moed had om de ik-vorm te omarmen. Pas toen vond ze haar ware stem.

Maar hoe ontwikkel je in een wereld gedomineerd door likes, volgers en views een eigen stem? Typhoon vindt het eenvoudig. Hij stelt zichzelf de volgende vraag: “Zou ik graag in het publiek van mijn eigen show willen staan?” Hij bakt het brood dat hij zelf het liefste lust. Zo ontwikkelde hij zijn eigen genre: hiphop voor stelletjes.

Als je dat zelfvertrouwen gaat voelen, ‘werkt het kompas van je hart’, zei de schrijver van Hoe Overleef Ik, Francine Oomen. Niets is te klein, niets te triviaal, zolang jij het maar interessant vindt. Ga dat onderzoeken en kijk waar je uitkomt.

Soms is dat heel moeilijk, vertelde ontwerper Claes Iversen me. Hij is een bescheiden stem in de schreeuwerige modewereld en wil zijn werk voor zichzelf laten spreken. Hij wil niet meegaan in opschepperij en zelfpromotie. Soms vergeet Claes dat even. “Een jaar geleden had ik nog veel plezier, nu niet meer. ‘Waarom ga ik niet terug naar wat ik zelf mooi vind?'”, denkt hij dan.

Wees op je hoede, waarschuwde Claes. “’Blijf dichtbij jezelf’ is heel makkelijk om te zeggen, maar verlies jezelf niet in ambitie”.

Het vinden van je eigen stem is essentieel. Of het nu gaat om schrijven, muziek maken, je carrière nastreven of jezelf uitdrukken in welke vorm dan ook: train jezelf in het volgen van je intuïtie. Laat je inspireren door anderen, maar laat je niet leiden door hun verwachtingen. Als jij je eigen stem vindt, zal het publiek jou vinden.

Laatste drie interviews:

  • 1 november 2024

    De schrijver over zijn geloof in maakbaarheid

    Thumbnail
  • 23 oktober 2024

    Het televisie-icoon deelt de geheimen van het presentatorvak

    Thumbnail
  • 16 oktober 2024

    De toparchitect over zijn levenslange missie om architectuur in te zetten tegen klimaatverandering

    Thumbnail

Wil je geen aflevering missen?

Geef je dan op voor de persoonlijke nieuwsbrief van presentator Ernst-Jan Pfauth. Hij mailt je nieuwe interviews en de belangrijkste lessen uit de gesprekken.

Kom naar Jonge Jaren Live op 27 november in Amsterdam